V Latviji je Inštitut za zdravje pri delu in okoljsko zdravje pri Univerzi Riga Stradins v mesecu oktobru 2020 izvedel spletno anketo, s katero so poskušali oceniti, ali ima neizvajanje ocene tveganja pri delu na daljavo kakšne negativne posledice za zdravje delavcev.

Anketiranih je bilo 447 oseb in le 20.3 % jih je potrdilo, da je delodajalec ocenil tveganja na njihovem delovnem mestu na domu.

Rezultati ankete so pokazali, da se pri zaposlenih že opažajo težave z zdravjem, kot so bolečine, ki trajajo več kot tri dni, boleče oči, občutki tesnobe,… predvsem pri tistih delavcih, kjer njihovi delodajalci niso zagotovili ustrezne ocene tveganja na delovnem mestu na domu. Verjetnost, da bodo imeli težave z očmi, se je pri teh delavcih povečala za 2,6-krat; verjetnost, da bodo trpeli zaradi anksioznosti, pa se je celo potrojila.

Ker se je zaradi epidemije v Latviji bistveno povečalo število delavcev, ki delajo na daljavo, raziskava napoveduje, da bo v prihodnjih letih porastlo tudi število poklicnih kostno-mišičnih obolenj in izgorelosti zaradi dela. Zato je ocenjevanju tveganja pri delu na daljavo potrebno nameniti večjo pozornost.

Ravno tako so v Latviji raziskovalci objavili članek o izzivih ocenjevanja tveganja na delovnem mestu za delo na domu. Čeprav ocenjevanje tveganja na delovnem mestu s pomočjo fotografij ali videoposnetkov ni tradicionalni način za ugotavljanje tveganj, pa so ugotovili, da je ta pristop učinkovit. Delavci, pri katerih so bili delodajalci seznanjeni z njihovimi delovnimi pogoji pri delu od doma, so poročali o manjšem številu zdravstvenih težav.

Nov pristop bi lahko spremenil tudi vlogo sodelovanja delavcev pri ocenjevanju tveganja na delovnem mestu. Latvijski raziskovalci ocenjujejo, da si bodo delavci po vrnitvi v prostore delodajalca bolj prizadevali za izboljšanje svojih delovnih razmer, kar lahko spodbudi njihovo aktivno sodelovanje pri upravljanju varnosti in zdravja pri delu na splošno. To pa lahko povzroči, da bodo podjetja, ki so na področju varnosti in zdravja pri delu zelo uspešna, postala še uspešnejša, medtem ko podjetja z nizko ravnjo upravljanja varnosti in zdravja pri delu ne bodo uspela doseči izboljšanja.

Če je anketa v Latviji pokazala, da so se negativni učinki dela od doma na zdravje zaposlenih pokazali že med prvim valom epidemije covida-19, je pokazala tudi, da da jih lahko s pomočjo ocene tveganja bistveno zmanjšamo. Čeprav je izvedba ocene tveganja izziv za delodajalca v primeru, ko delo poteka na daljavo, pa je s sodobnimi komunikacijskimi metodami mogoče opredeliti preventivne ukrepe za izboljšanje telesnih in duševnih vidikov dela v domačih pisarnah. Vsi delodajalci bi se morali  zavedati, da je delo na daljavo tu in bo tu tudi ostalo. Torej, če želite imeti zdrave in produktivne delavce, morate najti način, kako opraviti oceno tveganja na delovnem mestu tudi za delo na daljavo.

Povzeto po: spletna stran MDDSZ, Ocena tveganja je potrebna tudi v primeru, ko se delo opravlja na daljavo, 19.01.2022

– Aktivni na delovnem mestu
– Zdrava prehrana
– Stres na delovnem mestu
– Pravilno delo za preprečevanje kostno-mišičnih bolezni
– Izobraževanja in delavnice za vodilne in vodstvene delavce
– Team buildingi za podjetja
 
Za več informacij ali pripravo ponudbe nam pošljite email ali nas pokličite.
gregor@gvar.si
031 666 426

Kratka in učinkovita masaža na delovnem mestu preprečuje bolečino, zmanjša mišično napetost v vratu,
rokah in hrbtu, pospešuje cirkulacijo, preprečuje stres in poveča učinkovitost zaposlenih.
 
Za več informacij ali pripravo ponudbe nam pošljite email ali nas pokličite.
gregor@gvar.si
031 666 426

– Zakupljen dogovorjen termin vadbe v podjetju ali v fitnes centru.
– Vadečim so na voljo vsi pripomočki in rekviziti.
– Vadba je prilagojena vašim željam in potrebam.
 
Za več informacij ali pripravo ponudbe nam pošljite email ali nas pokličite.
gregor@gvar.si
031 666 426

– Testiranje telesne sestave na napravi Inbody, izpis stanja.
– Izračun puste maščobne in mišične mase, kostna gostota, indeks telesne mase, segmentacija telesa, beljakovine, minerali in voda v telesu …
– Merjenje telesnih obsegov;
– Kaliperne meritve;
– Merjenje Krvnega tlaka in srčnega utripa;
– Merjenje globine predklona;
– Beleženje vseh rezultatov, analiza in priporočilo posamezniku, kako rezultate izboljšati.
 
Za več informacij ali pripravo ponudbe nam pošljite email ali nas pokličite.
gregor@gvar.si
031 666 426

Pomoč pri uvajanju aktivnih odmorov na delovnem mestu, svetovanje in prikaz pravilne izvedbe vaj, ki so prilagojene delu, ki ga opravljate.
 
Za več informacij ali pripravo ponudbe nam pošljite email ali nas pokličite.
gregor@gvar.si
031 666 426