Beseda absentizem pomeni odsotnost iz dela oziroma bolniški stalež. Razlogov, zakaj delavec ali delavka odide v bolniški stalež je več, za delodajalca pa so zlasti problematične poškodbe pri delu ali izven dela ter različne vrste bolezni.  Dolžina bolniškega staleža je odvisna od vrste bolezni oziroma poškodbe. Traja lahko en dan, en mesec, eno leto, lahko pa tudi dlje. Bolniški stalež ima lahko za delodajalca tudi velike finančne posledice, zlasti pri nastanku hujših ali smrtnih poškodb pri delu ter poklicnih obolenj.

Pri prezentizmu pa gre za to, da delavec prihaja na delovno mesto, kljub temu, da ni popolnoma zdrav, se slabo počuti, ima virusno obolenje, težave v zasebnem življenju ipd. Zaradi tega pa svojega dela ne more učinkovito opravljati. Prezentizem je tudi to, da delavec sicer pride na delo, vendar praktično celoten delovni čas ne naredi nič, ker razmišlja o drugih stvareh, brska po internetu, telefonira, ipd. 

Prezentizem je v prvi vrsti občutek, da moraš priti na delo, čeprav si bolan, pod stresom ali kakorkoli nesposoben, da bi svoje delo opravljal učinkovito. Kadar pa smo bolni ali psihično obremenjeni s težavami v  zasebnem življenju smo tudi bistveno manj sposobni in učinkoviti pri delu. Posledice tega so vidne v slabšem počutju na delovnem mestu, pomanjkanju energije in volje do dela, večji razdražljivosti, slabši organizaciji dela ter nenazadnje v slabši delovni storilnosti in kakovosti opravljenega dela. Ob zaključku takega delovnega dne ugotovimo, da v podjetju nismo prav dosti naredili.

Marsikateri direktor se začudi, da so stroški prezentizma veliko večji v primerjavi s stroški absentizma. Medtem, ko pri absentizmu vemo, da nekoga ni na delo pa pri prezentizmu ne moremo vedeti, koliko njegova bolezen vpliva na njegovo delovno učinkovitost. Na zunaj lahko posameznik izgleda dobro, vendar ne vidimo, kako se počuti.   

Pogosto tudi podjetja spodbujajo takšno stanje z ukrepi za zniževanje absentizma, ko nagrajujejo zaposlene, ki v določenem časovnem obdobju niso bili v bolniškem staležu oziroma čutijo pritisk v smeri izogibanja bolniškim odsotnostim.

Dolgoročno prezentizem vodi v zviševanje bolniških odsotnosti in negativno vpliva na zdravje zaposlenih. Raziskave kažejo, da zaposleni, ki so bili več kot petkrat na leto prisotni na delu kljub bolezni, so bili v obdobju naslednjih treh let pogosteje v daljšem bolniškem staležu, torej v bolniškem staležu, ki je trajal več kot 30 dni.

Vir: –  Jakopec Z.(2012). Prezentizem. Ljubljana: kako do boljšega počutja na delovnem mestu.

  • Planinc Rozman A.(2012). Kakšno tveganje predstavlja prezentizem v MSP ter kako se z njim spoprijemati.

– Aktivni na delovnem mestu
– Zdrava prehrana
– Stres na delovnem mestu
– Pravilno delo za preprečevanje kostno-mišičnih bolezni
– Izobraževanja in delavnice za vodilne in vodstvene delavce
– Team buildingi za podjetja
 
Za več informacij ali pripravo ponudbe nam pošljite email ali nas pokličite.
gregor@gvar.si
031 666 426

Kratka in učinkovita masaža na delovnem mestu preprečuje bolečino, zmanjša mišično napetost v vratu,
rokah in hrbtu, pospešuje cirkulacijo, preprečuje stres in poveča učinkovitost zaposlenih.
 
Za več informacij ali pripravo ponudbe nam pošljite email ali nas pokličite.
gregor@gvar.si
031 666 426

– Zakupljen dogovorjen termin vadbe v podjetju ali v fitnes centru.
– Vadečim so na voljo vsi pripomočki in rekviziti.
– Vadba je prilagojena vašim željam in potrebam.
 
Za več informacij ali pripravo ponudbe nam pošljite email ali nas pokličite.
gregor@gvar.si
031 666 426

– Testiranje telesne sestave na napravi Inbody, izpis stanja.
– Izračun puste maščobne in mišične mase, kostna gostota, indeks telesne mase, segmentacija telesa, beljakovine, minerali in voda v telesu …
– Merjenje telesnih obsegov;
– Kaliperne meritve;
– Merjenje Krvnega tlaka in srčnega utripa;
– Merjenje globine predklona;
– Beleženje vseh rezultatov, analiza in priporočilo posamezniku, kako rezultate izboljšati.
 
Za več informacij ali pripravo ponudbe nam pošljite email ali nas pokličite.
gregor@gvar.si
031 666 426

Pomoč pri uvajanju aktivnih odmorov na delovnem mestu, svetovanje in prikaz pravilne izvedbe vaj, ki so prilagojene delu, ki ga opravljate.
 
Za več informacij ali pripravo ponudbe nam pošljite email ali nas pokličite.
gregor@gvar.si
031 666 426